Hoe maak ik zelf kibbeling?

Kibbeling is een bekend en geliefd gerecht in Nederland en wordt vaak verkocht in viswinkels en op markten. De geschiedenis van kibbeling gaat terug tot de Middeleeuwen, toen het eten van vis nog een belangrijke voedingsbron was voor de Nederlanders. In de 16e eeuw kwam kibbeling voor het eerst op de menukaart te staan van restaurants. Het werd voornamelijk geserveerd als een goedkope en simpele maaltijd voor arbeiders. Kibbeling was toen nog niet zo populair als nu, omdat de meeste mensen zich geen verse vis konden veroorloven. Maar naarmate de economie verbeterde, werd vis steeds betaalbaarder en werd kibbeling een populair gerecht onder de Nederlandse bevolking.

Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding voor het zelf bereiden en frituren van kibbeling. Alles wat je nodig hebt qua apparatuur en ingrediënten voor een perfecte zelfgemaakte kibbeling. 

Benodigdheden:

 • Kibbeling (vers of diepvries)
 • Bloem
 • Zout en peper
 • Frituurvet of olie
 • Frituurpan of grote pan met thermometer
 • Schuimspaan

Stappen:

 1. Verwarm de frituurpan of grote pan met olie of frituurvet tot 180 graden Celsius.
 2. Meng in een diep bord bloem met een snufje zout en peper.
 3. Wentel de kibbeling stukjes door het bloemmengsel zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
 4. Doe een paar stukjes kibbeling tegelijkertijd in de hete olie. Zorg ervoor dat de kibbeling niet op elkaar ligt en dat er voldoende ruimte is in de pan zodat de stukjes goed kunnen frituren.
 5. Bak de kibbeling gedurende 4-5 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
 6. Haal de kibbeling uit de pan met behulp van een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.
 7. Herhaal deze stappen totdat alle kibbeling gebakken is.

En voilà, je zelfgemaakte kibbeling is klaar om te serveren! Serveer het bijvoorbeeld met remouladesaus en een schijfje citroen.

Deze blog is geschreven door QBTEC. Dé producent van professionele kook- en frituurinstallaties in Nederland.