Hoe frituur je vis?

Vis frituren kan een heerlijke culinaire ervaring zijn, maar het vereist wel wat kennis en vaardigheid om het juist te doen. Van de keuze van de vis tot de bereiding en het daadwerkelijke frituurproces, elk detail telt. In deze blogpost delen we enkele tips en trucs voor het frituren van vis, evenals enkele valkuilen die u zult willen vermijden.

Vis selectie

De eerste stap bij het frituren van vis is de selectie van de vis zelf. Hoewel u in principe elke vissoort kunt frituren, zijn er enkele soorten die zich beter lenen voor deze bereidingswijze dan andere. Kabeljauw, sardientjes, heilbot en pollak zijn enkele van de beste keuzes voor gefrituurde vis vanwege hun stevige, vlezige textuur.

Voorbereiding van de vis

Nadat u uw vis hebt geselecteerd, moet u deze voorbereiden voor het frituren. Zorg ervoor dat de vis volledig is ontdooid als u bevroren vis gebruikt, en dep hem droog met keukenpapier. Het is ook belangrijk om eventuele graten te verwijderen. Een beetje zout en peper is vaak al voldoende, maar u kunt ook experimenteren met andere kruiden en specerijen om de vis op smaak te brengen.

Het beslag

Een van de geheimen van heerlijke gefrituurde vis is een goed beslag. Een simpel beslag van bloem, bier en een beetje zout kan al wonderen doen. Het bier zorgt voor een licht en knapperig beslag, terwijl de bloem helpt om het beslag aan de vis te laten hechten.

Het frituren

Het frituren van vis is een delicate kunst. De olie moet de juiste temperatuur hebben – meestal tussen de 175 en 190 graden Celsius – om ervoor te zorgen dat de vis aan de buitenkant knapperig wordt, terwijl hij van binnen nog vochtig en sappig blijft. Een te hoge temperatuur zal de buitenkant te snel bruin maken en de binnenkant rauw laten, terwijl een te lage temperatuur de vis vettig en zompig zal maken.

Wat te vermijden

Bij het frituren van vis zijn er ook een paar dingen die u wilt vermijden. Volgooien van de frituurmand is een veelgemaakte fout. Te veel stukken vis in de frituurmand tegelijkertijd zal de olie afkoelen en resulteert in vis die niet goed gefrituurd is.

Ook is het belangrijk om de vis niet te lang te frituren. Te gaar of te bruin gebakken vis is droog en verliest zijn sappige textuur.

Het frituren van vis is zowel een kunst als een wetenschap, en het vereist enige oefening om het juist te krijgen. Maar met deze tips en trucs, ben je goed op weg om de perfecte gefrituurde vis te bereiden. Voor meer informatie en advies over het frituren van vis en andere voedingsmiddelen, bekijk onze andere blogposts of neem contact met ons op.

 

Smitto is een merk van QBTEC. QBTEC maakt frituur- en kookinstallaties voor de horeca. Alle installaties worden in Woerden geproduceerd op het hoofdkantoor.